Zdobíme nasekanou listovou petrželí nebo pažitkou.
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 40 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
750ml
zeleninového vývaru
500g
kořenové petržele
250ml
smetany
2
jablka
0.5
suché žemlenebo rohlíku
1lžíce
másla
1lžíce
oleje
3kuličky
nového koření
1lžička
sušeného tymiánu
sůlpepř
Instrukce
1
Jablka očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Petržel oloupeme a nakrájíme na kolečka.
2
Suchou žemli rozdrtíme válečkem na hrubou strouhanku, kterou opražíme dozlatova na másle.
3
Olej rozehřejeme v hrnci, přidáme jablka a na středním plameni je necháme postupně karamelizovat dozlatova. Přidáme petržel, horký vývar, koření a přivedeme k varu.
4
Vaříme asi 30 minut do úplného změknutí zeleniny. Odstavíme, vylovíme koření, rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme smetanu. Dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme pak spolu s máslovou strouhankou.