Receptů na obměnu perníků jsem vyzkoušela snad stovky. Tento druh moučníku miluje celá rodina a když se zeptám, co upéci na nedělní stůl, odpověď je pokaždé téměř jednoznačná: PERNÍK! Snad možná proto, že připomíná vánoční čas. Vůně badyánu, skořice a medu jsou opravdu jedinečné a sváteční.Pravý perník by měl chutnat po směsi koření anýzu, badyánu, hřebíčku, skořici, fenyklu a muškátovém oříšku. Pokud si koření rády drtíte sami, aby bylo opravdu čerstvé a provonělo váš domov, přidejte do hmoždíře i pár kuliček nového koření a pepře. Směs získá pikantnější a ostřejší příchuť a z perníku se stane moučník s kapku vyšším levelem.Obohatit tento vynikající dezert můžete přidáním pár kousků čerstvého ovoce. Vyzkoušela jsem snad všechny druhy, které příroda nabízí. Od typicky českých jablíček až po tropickou papáju. Určitě s žádným neuděláte chybu a pokaždé si smlsnete.Co s jednou osamocenou nektarinkou, která už na míse měkne a volá po rychlé konzumaci? Přidejte ji do voňavého perníku!Na domácí perník s nektarinkou o cca 10 kouskách si přichystejte:1 a 1/2 hrnku špaldové mouky (používám zdravější verze, klidně zaměňte za hladkou bílou. Nejvíce se mi osvědčila Babiččina volba dortová anebo Z jiného těsta cukrárenská)1 ks pudinkového prášku (bezlepkového) s čokoládovou příchutí1 ks kypřící prášek bez fosfátů špetku soli1 ČL perníkového koření1 PL kakaového prášku150 ml kokosového oleje3/4 hrnku medu1/2 hrnku vlažného (rostlinného) mléka2 vajíčka strouhanou kůru z 1 limetky1 nektarinkuPostup:Předehřejte troubu na 180 °C. Formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho stranou. Žloutky v míse vyšlehejte s medem do husté pěny. Přilijte ke směsi olej s mlékem a dobře spojte do hladké textury. Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem, pudinkovým práškem a kakaem. Provoňte kořením a limetkovou kůrou a zpracujte do těsta vláčného a bez hrudek. Těsto nalijte do formy, povrch posypte nektarinkou nakrájenou na menší kousky. Vložte do trouby a pečte cca 55 minut. Před vyndáním se přesvědčte, zda je perník dobře propečený špejlí. Když ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno. Perník nechte vychladit. Pro ještě větší požitek můžete povrch zalít bílou čokoládou.Dobrou chuť a léto plné zážitků!