Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Tradiční recepty se začaly postupně upravovat a vznikla tak rozmanitá nabídka nejrůznějších variant.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 25 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 45 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
200gpolohrubá mouka
200ghladká špaldová mouka
1kypřící prášek do perníku
1lžička perníkové koření
450gAcidofilní mléko s cereáliemi
50mlČerstvé mléko z Valašska
1vejce
130mlslunečnicový olej
2-3lžíce kakao
80gmed
90gtřtinový cukr
špetka soli
Instrukce
Troubu předehřejeme na 180°C.
Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce med a olej.
Vše promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto.
Hlubší plech vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto.
Pečeme cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda je perník upečený.
Po vychlazení perník ocukrujeme a dozdobíme ovocem.