Hospodská klasika, kterou připravíte doma překvapivě jednoduše. Křupavou kůrčičku a měkké šťavnaté maso získá koleno pečlivým potíráním medem a pivem. Doporučujeme tedy upéct kolen najednou více a pozvat partu kamarádů.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 2 minutesmin
Celkový čas 3 hourshod.
Porce 2porce
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
vepřové koleno 1 ks
bobkový list 4 ks
nové koření 4 kuličky
pepř celý 4 kuličky
cibulevětší 2 ks
česnek 4 stroužky
máslorozpuštěné 2 lžíce
pivo 100 ml
med 3 lžíce
sůl
pepřčerstvě namletý
chlébk podávání
křenk podávání
hořčicek podávání
Instrukce
Koleno omyjte, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby hladina převyšovala maso zhruba o 3 cm. Osolte, přidejte bobkový list a zbylé koření a oloupanou cibuli. Vařte na mírném stupni zhruba 2 hodiny doměkka. Nezakrývejte.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Uvařené koleno přesuňte do pekáče. Česnek oloupejte a rozložte stroužky kolem kolena. Podlijte ho 1 naběračkou vývaru, ve kterém se vařilo, opepřete a potřete směsí rozpuštěného másla, piva a medu.
Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 minut dozlatova. Každou čtvrthodinu potřete směsí piva a medu.
Pečené koleno podávejte teplé s čerstvým chlebem, strouhaným křenem a hořčicí.