Přichází sezona jahod. Jednoho z nejmilovanějšího ovoce u nás. Jednak skvěle vypadá, a to ať už jako ozdoba koktejlů, tak i výborně chutná. Existuje celá řada receptů na jahodové koláče. Mlékárna Valašské Meziříčí, ale přichází s tipem na lehký a lahodný desert. A to v podobě panna cotty z Kefíru. Jahody a léto jdou zkrátka dohromady. Nejenom, že si výborně pochutnáte, ale zároveň dodáte tělu řadu prospěšných látek. V čem tedy je kouzlo tohoto letního ovoce? Obsahuje množství vitamínů jako vitamín C, B a provitamín A, dále flavonoidy – katechin a kvercetin a minerální látky jako draslík, vápník, mangan, fosfor a železo. Nechybí ani kyseliny – salicylová, listová, citronová a šťavelová. Jahody naopak neobsahují přírodní cukry, proto jsou dobré při dietě, spalování tuků a snižování váhy. Mají pozitivní vliv na zažívání, neboť regulují překyselení žaludku a zároveň zabírají proti zácpě i žlučovým, ledvinovým a močovým kaménkům. Posilují srdce, nervy, mozek a imunitu, pomáhají při artritidě, revmatismu, dně a zlepšují stav kostí.
Kategorie Dezert
Kuchyně Italská
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 10 minutesmin
Celkový čas 20 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
300mljahodového kefírového mléka z Valašska
4plátky želatiny
250mlsmetany ke šlehání
2lžíce cukru
2lžíce citronové šťávy
1vanilkový lusk
100gjahod
ovoce na ozdobení
Instrukce
Nejprve vložíme želatinové plátky do misky se studenou vodou a necháme je nabobtnat.
Jahody rozmixujeme s citronovou šťávou na pyré.
Do hrnce vlijeme smetanu, cukr a přidáme semínka z vanilkového lusku.
Zahříváme na mírné teplotě, dokud se cukr nerozpustí a poté necháme přivést těsně pod bod varu.
Jakmile se začnou objevovat první bublinky, stáhneme hrnec z plamene.
Vložíme do směsi vyždímané želatinové plátky a mícháme, dokud se nerozpustí.
Na závěr přilijeme kefírové mléko a jahodové pyré a metličkou promícháme tak, aby se všechny ingredience dobře spojily.
Vzniklou směs vlijeme do skleniček a necháme v lednici odpočinout ideálně přes noc.
Před podáváním dozdobíme skleničky ovocem, oříšky, zkrátka tím, co máme rádi.