katalánské cukroví – můžou mít spoustu tvarů a barev, ty nejběžnější ale mají formu kuličky velký asi jako menší vlašský ořech.
Kategorie Cukroví
Kuchyně Česká
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 30 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
500gmletých mandlí
350gcukru
piniové oříšky
strouhaný kokos
čokoláda na vaření
lískové oříšky
Instrukce
V hrnci v 150 ml vody rozpusťte 350 g cukru, abyste vytvořili sirup. Rozpouštějte na pomalém plameni. Po úplném rozpuštění cukru přidejte mleté mandle a za stálého míchání vařte na středním plameni. Vařte, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn hrnce. Těsto nechte vychladnout a přidejte bílek z vajíčka. Žloutek si odložte stranou. Těsto rozdělte na 3 části.
Piniové oříšky namočte do vaječného žloutku, který jste si odložili. Z prvního těsta udělejte kuličky a obalte je v piniových oříšcích. Z druhého těsta vyformujte špičky a posypte je nastrouhaným kokosem. Obě varianty dejte na plech a pečte asi 5 minut při teplotě 200 °C dozlatova.
Z třetího těsta vyformujte kuličky, do kterých schováte lískový oříšek. Kuličky polijte rozpuštěnou čokoládou a nechte na papíře na pečení vychladnout.