Nejprve si namočíme rozinky do rumu a necháme je asi 2 hodiny odležet. Kandované ovoce a ořechy nasekáme na drobné kousky.
Máslo, moučkový a vanilkový cukr dáme do velké mísy a vařečkou pěkně zpracujeme na hustou hmotu. Přidáme vejce a utřeme směs dohladka. Nakonec vmícháme tvaroh, citronovou kůru a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Na pomoučeném vále zpracujeme rukama hladké těsto a postupně do něj zapracujeme kandované ovoce, rozinky a oříšky.
Vál posypeme hladkou moukou a těsto na něm rozválíme pomocí válečku na asi 1 cm silný obdélník, zhruba velikosti plechu. Těsto překládáme - uchopíme na delší straně, vložíme do středu, totéž s rohy z druhé strany. Potom ještě jednou přehneme spodní část do 2/3 horní části. Oba konce štoly zarovnáme a opatrně přeložíme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě nejprve asi 15 minut na 180 stupňů Celsia, pak zmírníme teplotu na 160 stupňů Celsia a dopékáme dalších asi 30 minut. Hotovou, ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Tento úkon by se měl opakovat 2x.
Štolu necháme vychladnout, poté ji zabalíme do alobalu nebo potravinářské folie a necháme týden uležet.
Pár mých poznámek - z tohoto množství jsem se naučila udělat 2 menší štoly, a to proto, že nemohu ořechy, tak je tam nedám a naopak dám více kandovaného ovoce nebo rozinek. Dcera nemá ráda ani rozinky ani kandované ovoce, jí dělám samostatnou štolu a dám jí pro změnu jen ty ořechy.
Manžel zase nemá rád ten cukr nahoře, tak prostě půlku mu jen omastím a necukruji, sobě ano, ale jen jednou, 2x je to moc i pro mne.
Chci jen napovědět, že sice recept vypadá složitě, ale není to tak.
Štolu jsem dělala prvně před Vánoci 2012 a nakonec měla největší úspěch ze všech vánočních dobrot. Nechápu, proč jsem se pečení štoly léta bránila, asi jsem k tomu rozhodnutí musela dospět.500g - Polohrubá mouka200g - Moučkový cukr250g - Tvaroh160g - Máslo2ks - Vejce1ks - Prášek do pečiva60g - Rozinky2lžíce - Rum60g - Kandované ovoce80g - Jádra vlašských ořechů1ks - Vanilkový cukrks - Citronová kůra z jednoho citronu3lžíce - Máslo na potření štoly50g - Moučkový cukr na posypání štolypříprava - 45 minvaření - 30 min