Ne, že by klasický piškotový dort s čerstvými jahodami a šlehačkou nebyl výborný, to opravdu je! Ale jen v létě, kdy jahodová sezóna vrcholí, nikoliv teď, kdy sice jahody seženete prakticky kdekoliv, ale s chutí a vůní čerstvě utržených, nemají nic společného.
Rozhodla jsem se tedy přinést kousek toho léta na náš nedělní stůl, a to ve formě vanilkového piškotu promazaného mamky třešňovou zavařeninou. Aby výsledný dort nebyl „dusivý“ (dusivé buchty u nás doma nefrčí), naplnila jsem jej šlehačkovo-tvarohovým krémem. Rozkrojený korpus jsem pro vůni pokapala ještě troškou Amaretta. Co vám budu vyprávět, dort se u nás na stole moc dlouho neohřál.
Jak na to?
1. Troubu rozpálím na 180 stupňů. Otevírací dortovou formu si vymažu máslem.
♥ Doporučuji ustřihnout kousek obalu od másla a tím formu vymazat, nebudete mít zbytečně zapatlané ruce.
2. Do mísy si odvážím změklé máslo i cukr a pořádně promixuji (alespoň 5 minut). Postupně přidávám vejce jedno po druhém a vždy těsto opět promixuji.
♥ Vejce si vždy rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! :-)
3. Zvlášť si do jiné mísy proseju mouku spolu s práškem do pečiva a solí. Moučnou směs přisypu do těsta a promixuji na malé otáčky.
4. Nakonec do těsta přidám vanilkový extrakt, mléko a zapracuji obojí do těsta.
5. Těsto přendám stěrkou do formy a uhladím. Peču v předehřáté troubě cca 25 minut.
♥ Výsledné těsto je spíše hutnější, tak se s ním nepracuje úplně dobře, ale vy to zvládnete. :-D Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové – po vytažení bude špejle suchá.
6. Mezitím si připravím krém. Šlehačku ušlehám (co taky jiného?), poté přidám tvaroh, moučkový cukr, agáve, vanilkový extrakt a zlehka promíchám.
7. Vychladlý korpus rozříznu napůl. Spodní část pokapu Amarettem, pomažu oblíbenou marmeládou a nakonec navrstvím šlehačkovo-tvarohový krém. Přiklopím vrchní částí korpusu, posypu moučkovým cukrem a podávám
♥ Já jsem použila mamky třešňovou marmeládu z letošního léta, ve které jsou celé kousky třešní. Použít ale můžete jakoukoliv oblíbenou marmeládu.
195g - cukr krupice195g - změklé máslo3ks - vejce (větší)195g - hladká mouka1,5lžička - kypřící prášek1/4lžička - sůl1lžička - vanilkový extrakt2lžíce - plnotučné mléko200g - KRÉM: vychlazená šlehačka250g - KRÉM: plnotučný tvaroh ve vaničce2lžíce - KRÉM: moučkový cukr1lžíce - KRÉM: agáve sirup1lžička - KRÉM: vanilkový extrakt2lžička - KRÉM: Ameretto200-300g - domácí ovocná zavařenina2-3lžíce - moučkový cukr na posypánípříprava - 30vaření - 25