Go Back
+ servings

(nealkoholický i s alkoholem) vaječný likér

Vytisknout recept
Vychutnejte si během svátků domácí vaječný likér.
Kategorie Nápoje
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 6 osob
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 6 žloutků
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • ½ lžičky kardamomu
  • ¼ lžičky badyánu

Na nealkoholickou verzi pro děti:

  • 200 ml smetany ke šlehání

Na verzi s alkoholem:

  • 300 ml rumu
  • 50 ml amaretta

Instrukce

  • Žloutky vyšleháme za studena v hrnci do pěny. Potom přilijeme mléko, smetanu a kondenzované mléko. Za stálého míchání zahříváme. Mícháme tak dlouho, dokud směs nebude konzistencí připomínat řídký pudink.
  • Poté přidáme do likéru skořici, kardamom, badyán a perníkové koření a chvíli zahříváme.
  • V tomto stavu sundáme likér z plotýnky a necháme zcela vychladnout.
  • Studený likér promícháme a podle toho, zda děláme alkoholickou, nebo dětskou verzi přidáme rum s amarettem, nebo se smetanu ke šlehání.