Červená řepa je plodina, kterou koupíme za zhruba stejnou cenu po celý rok,
a tak ji i lze nakládat klidně i v zimě. Nejen v její sezóně.
V dnešní rychlé době není ani potřeba koupit si řepu syrovou,
ale máte hned možnost předvařené. To pro ty, kdo si to chtějí ulehčit.
Takže máme kilo řepy, pokud je syrová, je potřeba ji očistit a asi 1 hodinu
až 1,5 hodiny ji povařit v mírně osolené vodě do skoro měkka.
Potom řepu nakrájíme na tvary, které máme rádi /kolečka, kostičky, nudličky/
a dáme ji do skleniček. Neberu moc velké sklenice, aby se řepa rychleji snědla,
když ji otevřeme.
Nálev:
1/2 l vody s octem /podle chuti/
osolit
1/2 lžičky fenyklu nebo anýzu
1 lžička cukru
Svaříme v hrnci a ochutnáme, musí to být pro nás příjmená chuť,
ani kyselá, ani sladká.
Zalijeme řepu ve skleničkách a 15 minut při 80°C sterilujeme.
Sama za sebe liju nálev přes sítko, aby se mi do skleniček nedostal ten fenykl.
Dobrou chuť přeje
Hudlenka
1kg - červená řepa1/2l - vodaks - sůl1/2lžička - fenykl 1lžička - cukr ks - ocetpříprava - 30vaření - 90