Dlouho jsem se kuchyni vyhybala, ale při pečení narozeninového dortu jsem nechápala proč, protože mě to strašně bavilo. Recept je opravdu jednoduchý a dort je skvělý, proto jsem se rozhodla o něj podělit. :)
Formu si vymažu máslem a vyložím ji pečícím papírem. Zapnu troubu na 170°C.
Vejce s cukrem šlehám na nejvyšší výkon asi pět minut, vznikne hustá bílá pěna. K ní proseju mouku a opatrně zapracuji do pěny gumovou stěrkou, aby bylo těsto pořád krásně nadýchané. Naposledy přidám rozuštěné a zchladlé máslo. Těsto naleju do formy a peču zhruba 25 - 30 minut.
Mascarpone smíchám s cukrem, použiju jen gumovou stěrku a do toho přidám vyšlehanou smetanu (může být i bez smetany, mám ráda obě varianty).
Když korpus vychladne, rozkrojím ho napůl a promažu krémem. Zbytek krému dám nahoru dortu a dozdobím ovocem. V poslední době jsem si oblíbila dávat ovoce i dovnitř, dort je pak ještě lepší. :)
Dort jsem dělala několikrát, různě velký a různě zdobený. :)180g - Cukr krupice200g - Hladká mouka6ks - Vejce50g - Máslo750g - MascarponePodle chutiks - Cukr moučka200ml - Smetana ke šleháníSpoustaks - Ovoce1plátek - Máslo na vymazání formypříprava - 15vaření - 30