Mrkvový piškot Dnes jsem objevila na tržnici čerstvou mrkev. Lahodná, křupavá a voňavá zelenina bohatá na betakaroten je skvělá jak v syrovém stavu, tak i tepelně upravená. Napadlo mne z ní upéct takový trošku netradiční moučník, na jehož přípravu vám přináším následující recept.Z bílků vyšleháme tuhý sníh.Žloutky utřeme s cukrem do husté pěny. Přilijeme olej a zašleháme do žloutkové pěny. Přidáme strouhanou kůru, mrkev a opatrně promícháme. Osolíme, přisypeme vanilku, mouku spolu s kypřícím práškem. Důkladně zamícháme. Zlehka po lžících přidáme bílkový sníh.Těsto vlijeme na vymazaný a polohrubou mohou vysypaný plech (30 x 40 cm je ideální, ovšem záleží na vás, jak tenký moučník chcete mít) a pečte 20 minut při teplotě 175 °C (elektrická trouba)Upečený piškot necháme vychladnout a polejeme citronovou polevou:Citron důkladně omyjeme. Kůru nastrouháme a poté z něj vymačkáme šťávu. Cukr zalijeme horkou vodou. Přidáme citronovou šťávu a kůru a umícháme v hustou polevu.