Go Back
+ servings

Mrkvový dort

Vytisknout recept
Jednoduchý, ale hlavně lehký zákusek, šťavnatý díky ovoci a zelenině.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 8 lidí
Uvařila Lenka Hudečková

Ingredience

  • 1 sklenička špaldové celozrnné mouky
  • 1 sklenička kukuřičné mouky
  • ¼ hrnku třtinového cukru nebo sladidlo – med, Stévie, Čekankový sirup
  • 1 prášek do pečiva + špetka jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 2 mrkve najemno nastrouhané
  • 1 jablko nastrouhané
  • 3 vejce oddělit žloutky od bílků
  • 1,5 dcl mléka malinko ho zahřeju v MVT
  • Kůra citronová tak z půlky
  • 2 hrsti nastrouhaných vlašských ořechů

Instrukce

  • Suché ingredience smíchat v míse, přidat ořechy.
  • V jiné míse si vyšleháme máslo s cukrem (proto ho tam trochu dávám),
  • Přidáme žloutky, poté mléko a mrkev, jablko.
  • Potom ještě citronovou kůru.
  • Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, a jemně ho do těsta vmícháme.
  • Vše smícháme v hladké těsto a vylejeme do formy (lze i jako bábovku).
  • Upečeme podle formy v troubě na 170°C cca 45 – 60 min.
  • Dort jsem měla nižší, tak jsem pekla asi 40 min., bábovku pak déle.
  • Dozdobíme zakysanou smetanou nebo jogurtem, šlehačkou a zelenou snítkou.
  • Já použila rýmovník, mátu ještě nemám :-)