1/2velkého hrnku BIO žitné celozrnné mouky jemně mleté
1kypřící prášek bez fosfátu
1tvarohvaničkový na potření
1polévková lžíce květového medu
2hrsti vlašských ořechů
Instrukce
Předehřejeme si troubu na 200 °C a připravíme plech – vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
Mrkev a jablka umyjeme, mrkev oškrábeme a jak mrkev tak i jablka nastrouháme na jemném struhadle.
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky si necháme ve vyšší nádobě a žloutky dáváme do větší mísy. Přidáme ke žloutkům med, lehce prošleháme a přidáme nastrouhanou mrkev a jabka.
Postupně přimícháme olej a pár kapek mandlového aroma. Pak přisypeme obě mouky s kypřícím práškem a důkladně promícháme.
Jako poslední vyšleháme bílky se špetkou soli a opatrně vmícháme do těsta.
Těsto přendáme na plíšek a dáme péct do trouby na 25-30 minut.
Po upečení necháme vychladnout. V misce si smícháme tvaroh s medem, potřeme touto směsí koláč a posypeme rozdrcenými vlašskými ořechy. Dobře vypadá, když vezmeme vidličku a tou uděláme čáry na tvarohu.