Tento výborný a přitom velmi snadný francouzský dezert zachutná dětem i dospělým a zaručeně pomáhá zahnat deprese!
Mám to vyzkoušené!
A zvládne ho opravdu každý!
Příprava je rychlá, jen musíte počítat se závěrečným chlazením. Můžete ho udělat s předstihem a pak už jen po dobrém jídle vytáhnout z lednice a servírovat jako závěrečnou sladkou tečku. Mňam!
Nejprve si připravíme hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu.
Mezitím do ohnivzdorné misky rozlámeme čokoládu, přidáme pořádnou lžíci másla /opravdu kopec, nic pro dietáře..:-)/, 2 lžíce likéru či rumu, a nakonec přilejeme cca 75 ml vody.
Misku postavíme na hrnec s vařící vodou tak, aby se vše rozpustilo ve vodní lázni.
Do další misky postupně rozklepneme 3 vejce, přičemž žloutky oddělíme do hrníčku.
Rozpuštěnou čokoládovou směs odstavíme a přimícháme žloutky spolu s cukrem /množství dle chuti/.
Zbylé bílky vyšleháme v tuhý sníh a postupně vmícháme do vychladlé směsi.
Teď už jen rozlijeme do hezkých mističek a dáme do lednica na min. 2 hodiny vychladnout.
Těsně před podáváním dozdobíme šlehačkou.
Dobrou chuť! :-)
80 g - kvalitní tmavá čokoláda /obsah kakaa min. 70% /1lžíce - máslo3ks - vejcešpetka - cukr dle chuti2lžíce - jakýkoliv kakaový či kávový likér nebo rum dle obliby /nemusí nutně být/75ml - voda1ks - smetana ke šlehání /na ozdobu/příprava - cca 30 min. včetně vaření /plus min. 2 hodiny chlazení v lednici/vaření - 20 min.