Nejprve si připravte vývar. Začněte opečením kuřete: troubu předehřejte na 220 °C, vyložte si pečicím papírem menší plech, na ten následně umístěte kuře a dejte ho péct na 10–15 minut, dokud kůže kuřete nezezlátne. Poté si vezměte větší hrnec, nalijte do něj 1,5 l vody, vložte do něj opečené kuře, římský kmín, sušený česnek, chilli vločky a bobkové listy a celou směs nechte zahřívat 1,5–2 hodiny na mírném plameni. Během vaření se na povrchu vznikajícího vývaru bude tvořit zakalená pěna, kterou průběžně odstraňujte (např. lžící). Po uvedené době vyjměte z hrnce kuře a hotový vývar sceďte do větší nádoby, kterou dejte zatím stranou. Kuře nechte 30–40 minut chladnout při pokojové teplotě, následně z něj oberte veškeré maso a odstraňte kosti i kůži.
Nyní můžete začít připravovat samotnou polévku. V čistém hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nasekanou cibuli a opékejte ji cca 1,5–2 minuty na středním plameni. Poté do hrnce přidejte krájená rajčata z plechovky, fazole, kukuřici, obrané kuřecí maso, všechen scezený vývar, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň a vše nechte vařit 10–12 minut.
Mezitím si opečte tortilly – nachystejte si pánev a každou tortillu na ní nasucho opékejte 1–2 minuty z každé strany na mírném plameni, dokud tortilla nebude z obou stran křupavá a lehce připálená. Po opečení každou tortillu rozkrájejte na 4 díly.
Až se dovaří polévka v hrnci, rozdělte ji do 4 talířů a každou porci ozdobte 1 lžící zakysané smetany a natrhaným korian drem. Nakonec ke každé porci polévky přidejte ¼ limetky a 4 díly tortilly a podávejte.
TIP: Pokud chcete polévce dodat skutečný říz a nevadí vám pálivější jídla, přidejte do každé porce ½ lžičky na kolečka nakrájené čerstvé chilli papričky.
Nutriční informace na 1 porci: 555 kcal | 35 g bílkovin | 42 g sacharidů | 20 g tuků1lžíce - olivového oleje50g - bílé cibule (nasekané najemno)400g - loupaných krájených rajčat z plechovky300g - předvařených červených fazolí80g - předvařené kukuřice4ks - celozrnné tortilly (Ø 21 cm)4lžíce - zakysané smetany (12 % tuku)1hrst - čerstvého koriandru1ks - limetka (nakrájená na čtvrtiny)1špetka - sůl1špetka - pepřks - Vývar1ks - ¹⁄₃ celého kuřete s kostmi i kůží (cca 500 g)1,5l - voda2lžička - mletého římského kmínu1lžička - sušeného česneku1lžička - chilli vloček3ks - bobkové listypříprava - 35 minut (+ 40 minut chladnutí)vaření - 150