Meruňky jsou výborné k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní. Oblíbenými pochoutkami jsou koláče s meruňkami a drobenkou, palačinky s meruňkovým džemem, šťávy nebo dezerty, jako je například meruňkový krém. Klasikou české kuchyně jsou pak meruňkové knedlíky. Čerstvé či sušené meruňky jsou vynikající svačinkou. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila rovněž jeden pro letní období, a to v podobě Meruňkového dortu s využitím oblíbeného výrobku - Bílého jogurtu z Valašska. Jako svačinu pak doporučuje Ovocný jogurt z Valašska meruňka nebo Kefírové mléko z Valašska meruňka.
Kategorie Dezert
Kuchyně Ostatní
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 12
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
Ingredience:
Korpus:
140gmáslových sušenek
80gmásla
Meruňková náplň:
300gmeruněk
100gcukru
200mlvody
2bal. vanilkového pudinku
Jogurtová náplň:
300gBílého jogurtu z Valašska
100gmoučkového cukru
250mlČerstvé smetany z Valašska
20gželatiny
100mlvody
Dekorace:
hořká čokoláda
Instrukce
Sušenky rozdrtíme nadrobno a smícháme je s rozpuštěným máslem.
Vše dobře promícháme tak, aby se suroviny spojily.
Tuto směs natlačíme na dno formy o průměru 22 cm, kterou jsme předem vyložili pečicím papírem.
Vložíme do lednice a mezitím si připravíme náplně.