Nejsem si úplně jistá, jestli je tohle tradiční slovenský krémeš (myslím, že není), ale v každém případě si u nás doma okamžitě získal sympatie, recept se rozletěl po babičkách a jejich kolegyních v práci :-) Je to hodně sladký dezert, ale jednou za čas při nějaké oslavě, proč ne ;-) Video, podle kterého jsem připravovala, přikládám níže :-)
1) Připravíme si krém: dáme vařit mléko se zlatým klasem, 80g krystalového cukru a 1 lžičkou vanilkového cukru. Vaříme dokud neztuhne do pudinku, pak necháme vychladnout. Po vychladnutí postupně zašleháváme 100g másla.
2) Z mouky, moučkového cukru, Hery, medu, vejce a sody vypracujeme hladké těsto.
3) Těsto vyválíme na silnější plát a vykrájíme kolečka, či jiné tvary. Můžete nechat i v celku, v tom případě ale musíte těsto rozdělit na dva pláty. Pečeme na 180°C 10 minut.
4) Ze smetany, ztužovače, lžičky vanilkového cukru a 1 lžíce moučkového cukru vyšleháme šlehačku.
5) Na vychladlá kolečka naneseme cukrářskými sáčkem krém a na něj šlehačku. Přikryjeme dalším kolečkem.
6) Hotové krémeše necháme v chladu do druhého dne.240g - hladká mouka100g - moučkový cukr50g - Hera2lžíce - med1ks - vejce1/2lžička - soda400ml - mléko1ks - zlatý klas80g - krystalový cukr2lžička - vanilkový cukr100g - máslo250ml - smetana na šlehání1lžička - ztužovač šlehačkypříprava - 30vaření - 60