Tento medovník není tak sladký, jako klasický s krémem ze salka. Skvěle se zde snoubí hořká chuť kávy se sladkým medovým korpusem. Je trochu náročnější, ale stojí za to! Měla jsem ho i na svatbě.
Těsto:
V páře vaříme 2,5 dkg másla, med, cukr, skořici, sodu a vejce. Když se vše spojí, vyndáme směs z páry, přidáme mouku a pořádně prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů a vyválíme 6 větších placek. Těsto musí být opravdu tenké, mně osobně se osvědčilo pláty válet přímo na silikonové pečicí podložce, příp. pečicím papíru. Pokud chcete medovník kulatý, vykrojte jej pomocí dortové formy. Pečeme na 180 stupňů Celsia cca 5 minut. Těsto je třeba hlídat, je to fakt rychlovka! Pokud děláte kruh, tak z odřezků vyválejte nový plát a dejte jej také upéct.
Krém:
Ze šlehačky a škrobu uvaříme krém, který necháme zchladnout. Vmícháme 5 dkg másla a po lžičkách kávu.
Každou placku potřeme rumem a naneseme tenkou vrstvu krému. Mezi 3. a 4. placku dáme ještě oblíbenou marmeládu. Pokud jsme nevykrajovali kruh, tak ořízneme okraje těsta. Zbytkem krému potřeme celý dort a posypeme směsí mletých odřezků a ořechů. Dort zabalíme do alobalu a necháme proležet.1lžíce - Med7,5dkg - Máslo10dkg - Cukr1lžička - Skořice1lžička - Soda1ks - Vejce23dkg - Hladká mouka1ks - Smetana ke šlehání2lžíce - Maizena (škrob)1hrnek - Kávaks - Rumks - Marmeládaks - Mleté vlašské ořechypříprava - 30 minvaření - 2 hodiny