Špenát rozmixujeme s citronovou šťávou. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se solí v tuhý sníh, žloutky vyšleháme s cukrem do bílé pěny. postupně přidáme olej, špenát, citronovou kůru a nakonec mouku s kypřícím práškem. Vznikne nám razivě zelené lité těsto.
Nalijeme do formy o průměru 18cm a pečeme při 150°c +-45 minut. Každá z nás má jinou troubu, tak je dobré do korpusu kdyžtak píchnout špejlí, pokud se na ní nelepí těsto, je korpus upečený :)
Po vychladnutí odřízneme nerovný vrch a jednou rozkrojíme.
Plnění a sestavování
Na první plát korpusu rozetřu lemon curd, nebo citronovou marmeládu, poté dám vrstvu krému (1mascarpone, 1tvaroh, trochu cukru) a na krém čerstvé borůvky.
Přiložím druhý plát a postupuji stejně jako u prvního.
Když mám hotové obě patra, potřu ještě vrchní patro trochou krému a rozdrobím zbytek korpusu, který jsem odkrojila hned na začátku. Vytvoří se tak ,,mechový,, efekt. Do mechu vmáčknu borůvky, citron nebo živé květiny.
Dort je mnohem lepší na druhý den, je provlhčený a chuťově svěší a prostě úžasný :D125g - čerstvý špenát1ks - citron2ks - vejce85ml - olej220g - polohrubá mouka1lžička - kypřící prášek1špetka - sůlpříprava - 10vaření - 60