Dopřejte si sváteční snídani s šálkem dobré kávy nebo čaje a zakousněte se do lahodné máslové vánočky. Její příprava vás bude bavit a výsledek stojí za to.
Připravíme si kvásek z vlažného mléka, droždí, části mouky a části cukru. Rozinky namočíme v rumu. Z vyběhlého kvásku, žloutků, rozpuštěného másla, zbytku cukru, mouky a soli zaděláme hladké těsto. Po prohnětení přidáme zbytek surovin. Rozinky s mandlemi nemícháme příliš dlouho, aby se neroztrhaly v těstě. Těsto necháme vykynout, mezitím ještě nejméně 2x znova promícháme. Těsto rozdělíme na 9 dílů. Dolní část zapleteme ze čtyř pramenů, střední část ze tří a horní část ze dvou pramenů. Vánočku před pečením necháme znovu dostatečně a dlouze vykynout. Pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme dozlatova na 160 - 170°C.100g - máslo1ks - Sušené droždí Vitana150ml - mléko500g - polohrubá moukašpetka - sůl100g - cukr1ks - Cukr s mandlovou příchutí Vitana1ks - žloutek1lžička - Citrónová kůra Vitana25g - rozinky25ml - rum25g - sekané mandle50g - mandle na posypání1ks - rozšlehané vejce na potření1ks - Jahodový Extra džem Hamépříprava - 30vaření - 60