Makronky se v posledních letech staly moderním oblíbeným dezertem, který se skvěle hodí i na vánoce . Ovšem jejich příprava je tak trochu oříšek. Tento recept je o něco jednodušší a určitě jej zvládne i začátečník :)
Kategorie Cukroví, Dezert
Kuchyně Francouzská
Keyword makronky, cukroví,dezert
Čas přípravy 1 hourhod.
Čas vaření 12 minutesmin
Porce 25ks
Kalorie 284
Uvařila Irča Holčáková
Ingredience
Makronky:
90gBílků pokojové teploty
50gCukr krupice
150gCukr moučka
120gMandlové mouky - koupíte na našem Marketu Ženy s.r.o. :)
Potravinářské barvivo - podle nálady nebo příležitosti :)
Krém:
50mlSmetany ke šlehání
250gMascarpone
1-2lžíce Cukr moučka
Instrukce
MAKRONKY:
Nejdříve smícháme mandlovou mouku s moučkovým cukrem, vložíme do mixéru a lehce mixujeme, aby nám vznikla směs podobná hladké mouce, případně přesejeme přes sítko - to zajistí, že makronky budou krásně hladké.
Bílky pokojové teploty vyšleháme s krupicovým cukrem. Cukr přidávejte postupně. V této chvíli můžete také přidat potravinářské barvivo (není podmínkou) a šleháme dokud nám nevznikne pevný sníh.
Do sněhu postupně vmícháme stěrkou směs mandlí a cukru dokud není těsto hladké. Těsto se musí roztékat pomalu, pokud by bylo příliš tekuté, na plechu by se rozteklo a vnikla vám placka.
Zdobící/cukrářský sáček naplníme těstem a na plech s pečícím papírem nastříkáme postupně kolečka o průměru cca. 4 cm. Myslete na to, že je potřeba mezi jednotlivými kolečky dodržovat rozestupy.
Makronky necháme cca. hodinu odležet při pokojové teplotě na plechu. Pak zkusíme - nesmí na povrchu lepit.
Troubu předehřejte na 150 °C a pečeme 12–15 minut.
Upečené makronky necháme vychladnout na plechu na lince. Správná makronka je uvnitř vláčná a měkká.
KRÉM:
V míse ušleháme smetanu ke šlehání, poté postupně zašleháme mascarpone a cukr dle chuti. Musíme si dát pozor, abychom mascarpone nepřešlehali. Pak dáme na chvíli ztuhnout do lednice.
Směs naplníme do cukrářského sáčku a plníme vychladlé makronky. Následně pak vždy druhou přiklopíme a jemně zmáčkneme.
Makronky skladujte v lednici.
PS: Nejlepší je plnit makronky cca 12 hodin před tím, než je budete podávat, aby se dostatečně rozležely. Trvanlivost makronek se liší podle druhu krému, kterým je naplníme.