Výborný jogurtový cheesecake, velmi lahodný. POZOR - Celkově jsou potřeba 3 dny:
1. den/ Do hlubší mísy dáme síto, vyložíme čistou utěrkou, na kterou vyklopíme jogurt (nutné, aby byl minimálně 10%!!), stáhneme do uzlíku a necháme přes noc zakryté v lednici vykapat.
2. den/ Umeleme sušenky najemno (jakékoli, např. obyčejné ovesné), a v kastrůlku promícháme s rozehřátým máslem. Tuto směs natlačíme do rozevíratelné dortové formy, kterou jsme vyložili potravinovou fólií. Dáme na chvíli vychladit.
Mezitím do malého hrnce vlijeme trochu studené vody (ca 250 ml), posypeme želatinou, a necháme 1 minutu odstát. Poté 3 minuty zahříváme na mírném plameni.
Dále v míse promícháme smetanu s oběma cukry, limetkovou šťávou, a přimícháme postupně vykapaný jogurt a želatinovou směs.
Do dortové formy vložíme polovinu směsi, poklademe vypeckovanými višněmi, a navrstvíme druhou část krému. Necháme odležet v lednici, nejlépe přes noc.
3. den/ Dort vyndáme z chladničky, rozevřeme dortovou formu, a vyndáme dort. Můžeme ještě zdobit strouhanou čokoládou, či polevou, ovocem, atd. 500g - bílý jogurt (tuk min. 10%)200g - sušenky (ovesné, máslové, atp.)80g - máslo10g - želatina v prášku250ml - smetana ke šlehání60g - cukr krupice (či třtinový)20g - vanilkový cukr2lžíce - šťáva z limetky (citrónu)ks - malý višňový kompotks - tabulka čokolády na zdobenípříprava - 40vaření - 0