Lipový květ rozložíme na noviny nebo na ubrus a necháme asi 2 hodiny zavadnout.
V té době z květů také vylezou malí černí broučci.
Květy nikdy neoplachujte! Jinak přijdete o léčivý pyl.
Po pročištění dejte květy do velkého hrnce, k tomu přidejte na kolečka nakrájené citrony.
Zalijte 1,5 litrem vroucí vody.
Vařečkou pomačkejte, aby se propojily květy s citronem.
Nechte do druhého dne macerovat.
Druhý den přeceďte přes plátno (utěrku) a pořádně vymačkejte všechnu šťávu.
Odvar může být i kalný, ale nic se neděje. Je to v pořádku.
Za studena smíchejte s medem, aby se pořádně rozpustil.
Dejte na chvíli na plotýnku a nechte převařit.
Připravte si vyvařené sklenice, do kterých sirup lijte ještě horký.
Sklenice řádně uzavřete vypařenými víčky.
Pokud to jde, otečte dnem vzhůru.
Moje sklo dnes nešlo, jen ten zbytek v malé sklínce jsem otočila.
Místo medu lze dát asi 1,5 kg cukru, ale já to chtěla mít zdravější.