Tentokrát jsem zamířila do Holandska. Kynutý jablečný koláč chuťově připomíná naše buchty. Originální recept v odkazech vlevo ;-)
1) Z kvasnic, teplého mléka a trochy cukru uděláme kvásek.
2) Ke kvásku přidáme mouku, sůl, 30 g curku, rozpuštěné máslo a vejce a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
3) Po vykynutí těsto znovu prohněteme a polovinu rozválíme na tenčí plát. Plát přeneseme do velké koláčové formy, dno propícháme vidličkou.
4) Jablka nakrájíme na malé kostičky, přidáme pudink, 50 g cukru a skořici podle chuti.
5) Náplň vložíme do formy.
6) Z druhé poloviny těsta vykrájíme buď tenké proužky a klademe je na jablkovou náplň do mřžíky, nebo opět rozválíme na plát a náplň jím přikryjeme (v tomto případě je třeba znovu propíchat těsto vidličkou).
7) Posypeme trochou cukru a dáme péct na 190°C asi 30-40 minut.
4ks - jablka400g - polohrubá mouka1/2ks - kvasnice1dcl - mléko1ks - vejcešpetka - sůl90g - krystalový cukr1ks - vanilkový pudink1lžíce - mletá skořice40g - máslopříprava - 60vaření - 40