Letní cuketový salát nejen osvěží, ale díky umeoctu prospěje i našemu zdraví!
Kategorie Salát
Kuchyně Ostatní
Keyword léto, rychlé, salát, zdravě, zelenina
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 0 minutesmin
Celkový čas 10 minutesmin
Porce 4
Kalorie 100
Uvařila Zdeňka Zajíčková
Ingredience
1kscukety
3lžícetřtinového cukru
3lžíce Ume octa
Himalájská sůl
Bílý pepř
0,5lVody
Instrukce
V míse si připravíme nálev z vody, ume octa, soli, pepře a cukru a smícháme s nastrouhanou cuketou. Vychladíme a podáváme v horkýc hletních dnech [x] :D
Já si tam přidám ještě lžičku sterilovaného nebo čerstvého kopru a mleté lněné semínko. Tento nálev má jemnou sladkokyselou chuť a je zdravější než nálev udělaný z lihového octu.
Notes
Tip:Umeboši jsou plody (švestky) ovocného stromu ume. Fermentací těchto švestiček umeboši vzniká slano-kyselá přírodní červená voda ume-su, které se říká umeocet.Jak nám pomáhají a proč je používat?– obsahují velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě– pomáhají upravovat acidobasickou rovnováhu, silně neutralizují (působí v našem těle zásaditě)– zpomalují stárnutí a pomáhají při kožních problémech– upravují střevní problémy a budují zdravou střevní mikroflóru– v krvi neutralizují nadbytek cukru nebo alkoholu– odstraňují plísně z těla– řeší zácpu i průjem– zmírňují pálení žáhy– pomáhají při žaludečních nevolnostech a podporují trávení– při otravě organismu potravinami– při bolestech hlavy– čistí krev– eliminují únavu, chrání tělo před vyčerpáním, obnovují naši vitalitu a posilují imunituPři cestovatelské nevolnosti mějte vždy u sebe švestičky umeboši. Pomáhají také při ranních nevolnostech u těhotných maminek – dávejte si kousek umebošky ke každému jídlu.