Šunkofleky v lehčí a barevnější podobě. Rychlý oběd nebo večeře, která zahřeje.Nejprve si uvaříme těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Zcedíme a necháme vychladnout. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.Cibuli nebo šalotku a česnek nakrájíme nadrobno, brokolice rozdělíme na růžičky. Pokud máme čerstvou zeleninu, očistíme a nakrájíme nadrobno. Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme zeleninu, podlijeme trochou (půl hrnku) vody, osolíme a ochutíme kořením a necháme dusit. Dusíme opravdu krátce, jen aby zelenina změkla, musí ale zůstat křupavá. Čerstvou zeleninu dusit ani nemusíme. Zeleninu smícháme s uvařenými těstovinami, dobře to jde v hrnci, v němž se vařily. Do vyšší sklenice rozklepneme vejce a lehce promícháme s mlékem. Směs těstovin přendáme do lehce olejem vymazaného pekáčku (mísy, můžeme i po jednotlivých porcích v malých zapékacích miskách), zalijeme vaječnou směsí a posypeme sýrem smíchaným se strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě 15- 20 minut.Podáváme se salátem nebo kyselými okurkami.Tipy:Lepší jsou drobnější tvary těstovin. Hezky budou vypadat i trojbarevné, které se dnes dají běžně sehnat.Čím pestřejší směs zeleniny, tím lépe. Dají se tak dobře zužitkovat zbytky úrody či mražené zeleniny.Nebojte se experimentovat - s kořením i se sýrem. Strouhanka dodá sýru křupavost. Pokud nemáte rádi křupavou kůrku, strouhanku vynechte. Sýr lze smíchat i s vejcem.Neuspěly byste doma s vegetariánskou verzí? Přidejte dobrou šunku nebo lehce opečené maso.