Kdo by neznal lehké letní jídlo ze zeleniny, které je snadné na přípravu a zároveň velmi chutné? Lečo, jež se připravuje z paprik a rajčat, se v posledních letech objevuje i na menu restaurací a bister. Možná i proto, že rajčata mají Češi čím dál raději. Podle Českého statistického úřadu byla spotřeba rajčat v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2017 už 11,8 kg! Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka, která jsme tentokrát použili i my. TIP! Nezapomeňte si naservírovat tenhle „znovu objevený“ letní recept s oblíbeným pečivem, bez něho by to nebylo ono!
Postup:
- Na rozehřátém oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibuli se šunkou. Přidejte pokrájené papriky a také osmahněte.
- Poté přidejte pokrájená rajčata, čerstvý tymián a na mírném plameni duste asi dvacet minut, dokud lečo nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.
- V misce rozšlehejte vejce s pyré, vmíchejte do horkého leča a nechte prohřát.
- Podávejte s pečivem, posypané sekanou petrželkou.
- TIP! Opravdu kvalitní šunku nejvyšší kvality seženete u Váhaly (Farmářská šunka nejvyšší jakosti, Myslivecká šunka nejvyšší jakosti, Šunka Mandolína – nejvyšší jakosti) nebo u společnosti MAKOVEC a.s. (Chalupářská šunka nejvyšší jakosti). Všechny mají značku kvality Klasa.
500g - krájená cherry rajčátka200g - nakrájená šunka nejvyšší jakosti1ks - velká cibule1ks - červená paprika1ks - žlutá paprika4ks - velká vejce3lžíce - rajčatové pyré2lžíce - olivový olej1špetka - čerstvý tymián1špetka - zelená petrželka1špetka - sůl1špetka - pepř1špetka - cukr2krajíc - oblíbené pečivopříprava - 45vaření - ,