1Do mísy prosejte mouku. Uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte asi 100ml vlažného mléka a nechte chvíli na teplém místě zpěnit.
2Pak přisypte cukr, vyklepněte vejce a vlijte zbytek mléka. Osolte. Vařečkou vypracujte těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
3Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky těsta o velikosti vlašského ořechu a prsty je vytáhněte do stran. Naskládejte placičky těsta na vál a do středu každé z nich dejte lžíci borůvek. Zabalte, v dlaních vytvarujte kuličku a nechte ještě 15 minut odpočinout pod utěrkou.
4Připravené knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 14 minut. V polovině vaření je otočte. Mezitím ušlehejte šlehačku a nechte rozpustit čokoládu.
5Knedlíky vylovte děrovanou naběračkou a propíchněte, aby z nich vyšla pára. Rozdělte je na talíře, přelijte rozpuštěným máslem a podávejte ozdobené šlehačkou a čokoládou. ks - mouka pšeničná polohrubá 500 gks - droždí čerstvé 30 gks - mléko 300 mlks - krupicový cukr 60 gks - vejce 2 ksks - sůl 1 špetkaks - borůvky 500 g lze použít i mraženéks - máslo 50 g rozpuštěné, na přelitíks - smetana ke šlehání 200 mlks - tmavá čokoláda 1 ks tabulka, lze nahradit hotovou čokoládovou polevoupříprava - 20vaření - 60