Kotlíkový koláč lze připravit mnoha způsoby a v náplních se meze také nekladou. Tradičně sestává z těch masových, avšak dnes si představíme rostlinnou variantu, která je chutná a přesto zdravá. Autorkou receptu je respektovaná veganská food blogerka Nikoleta Kováčová, známá také jako „Surová dcerka“.
Kategorie Vege
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
3PL řepkového oleje
½cibule
4stroužky česneku
½ČL sušeného tymiánu
½ČL sušeného rozmarýnu
4listy šalvěje
2x balení Good Calories Rostlinný gyros á la kuře
2mrkve
150gbrambor typu B
100gžampionů
400mlzeleninového vývaru
100mlsójové smetany na vaření
Sůl
Pepř
60ghrášku
4PL kukuřičného škrobu
100mlvody
200gvegan listového těsta
Instrukce
Na pánvi rozehřejte olej a zhruba 5 minut opékejte na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Následně přidejte prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn a nasekané listy šalvěje. Vše společně ještě minutu opékejte, dokud se koření nerozvoní.
Good Calories Rostlinný gyros á la kuře můžete natrhat na ještě menší kousky. Mrkev a brambory nakrájejte na kostičky. Žampiony rozkrojte nejprve na polovinu, a potom nakrájejte na plátky. Všechno přidejte na pánev a krátce poduste.
Po 3-4 minutách dušení podlijte zeleninovým vývarem a sójovou smetanou. Přidejte pepř a sůl (podle chuti a slanosti vašeho vývaru). Směs uzavřete pod pokličku a vařte, dokud nezměknou brambory.
Závěrem přidejte hrášek a kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě, na zahuštění.
Takto vytvořenou směsí naplňte zapékací mísu. Vrch překryjte listovým těstem, které jemně potřete olejem a propíchejte vidličkou. Koláč pečte zhruba 30 minut na 200 stupňů, dokud těsto nezezlátne.