Rodinný recept na kynuté koláče, co když se hned nesní, vydrží výborné a měkké i 4 dny.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Keyword koláč, kynuté, sladké, tradiční
Čas přípravy 1 hourhod.
Čas vaření 45 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.45 minutesmin
Porce 20ks
Kalorie 330
Uvařila KateLost
Ingredience
Těsto:
250gpolohrubé mouky
250ghladké mouky
90gcukru
špetka soli
1vanilkový cukr
150gmáslarozpuštěného
50gsádlalze nahradit máslem nebo nedávat
3ks žloutkůnejméně 3 ks
30-35gdroždí
200mlmléka
2lžičky cukru do kvásku
Drobenka:
125gmáslazměklého
½hrnku moučkového cukru
½až ¾ hrnku hrubé mouky
Potírání:
Máslocca ¾ kostky
Rum
Náplně:
Jablečná povidla: Nastrouháme jablka na hrubém struhadlepřidáme dle chuti a množství jablek skořicový a vanilkový cukr, trošku vody a dusíme jablka do měkka. Necháme vychladnout. Odebereme a vypijeme šťávu.
Maková náplň: 1 ks Labeta maková náplň250 g
100mlmlékamůže být i voda Připravíme dle návodu.
Povidlová: Švestková povidla Rum Povidla rozehřejeme s rumem.
Z vlažného mléka, 2 lžiček cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme, špetkou osolíme, přidáme cukr a vanilkový cukr, promícháme, přidáme kvásek, žloutky s tekutým máslem a tím celé těsto zaděláme. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout pod utěrkou na teplém místě 40-60 minut.
Krájíme kousky těsta, z nich uděláme kuličky a dáváme na plech s dostatečným odstupem (ideálně si rozložit 9 ks na plech, ale záleží na velikosti). Spodní částí sklenice, kterou si moučníme, děláme důlky, necháme ještě na plechu cca 10 minut nakynout. Potřeme kraje rozehřátým máslem, naplníme náplní podle chuti a možností. Posypeme drobenkou a pečeme. Kynuté koláče pečeme při teplotě okolo 150-170 °C (podle trouby) cca 15-20 minut. (V naší troubě jsem pekla na 160 ° C a během pečení jednou plech otáčela).
Ihned po vytažení z trouby potíráme kraje rozehřátým máslem s rumem.