Kulajda je neodolatelná už na pohled! Sytá, jemná, tradiční, vyladěná do posledního detailu... Prostě přesně taková, jak ji máme rádi!
1Houby očistěte, je-li třeba, opláchněte je pod studenou vodou nebo otřete vlhkým hadříkem. Nakrájejte je na silnější plátky, vložte do hrnce s 1 a 1/4 litrem vroucí vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, celé koření a kmín. Přiveďte k varu.
2Mouku dobře rozmíchejte se smetanou (podle potřeby ji můžete naředit trochou studené vody) a pak vlijte do polévky. Dobře rozšlehejte. Polévku přiveďte opět k varu, přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory a libeček a dál vařte 10–15 minut. Když jsou brambory měkké, dochuťte polévku octem, solí a pepřem a vmíchejte polovinu nasekaného kopru. Stáhněte z ohně a zjemněte lžící másla.
3Vejce vložte do vroucí vody a vařte 6–7 minut. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a opatrně rozpulte. Každou porci polévky doplňte rozpůleným vejcem, osolte, poprašte pepřem, posypte dalším koprem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li čerstvé houby, můžete použít i mražené předem povolené nebo sušené, namočené alespoň hodinu předem do vlažné vody.
ks - lesní houby 400 g čerstvéks - cibule 1 ksks - bobkový list 2 ksks - 5 kuliček černý pepř a nové kořeníks - kmín 1 ČL drcenýks - mouka pšeničná hladká 2 PLks - zakysaná smetana 250 mlks - brambory 4 ks na menší kostkyks - libeček 2 snítkaks - 1 PL obyčejný ocet nebo podle chutiks - sůl a pepřks - vejce 4 ksks - kopr lístky otrhané a nasekanéks - máslo 1 PLpříprava - 10vaření - 20