Krkonoše mají hned několik privilegií! Tak zaprvé, jsou to naše nejvyšší hory. Zadruhé, vládne jim Krakonoš, duch hor, který je chrání před chamtivými hledači pokladů, pytláky a dalšími nenechavci. Zatřetí – což nás baví nejvíc – mají i své recepty, třeba na krkonošské sejkory, krkonošského houbového kubu, kterému říkají houbanec nebo hubník, anebo muziku, což je kompot ze sušeného ovoce. My jsme se pustili do krkonošského kysela, na které jsme dostali neuvěřitelnou chuť. Kubo, Anče, hajnej, tomu by neodolal ani samotnej Trautenberk!
TIP! Kam pro tuzemské brambory? Označení Klasa si vysloužily Brambory z Vysočiny (EURO AGRAS, s.r.o.) a Brambory konzumní rané (Blanická s.r.o.).
Postup:
- Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát.
- Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky.
- Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu.
- Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová.
- Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami.
- Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.
200g - chlebový kvásek600ml - voda1hrst - sušené houby500g - brambory50g - máslo1ks - cibule100ml - smetana ke šlehání4ks - vejce1špetka - pažitka1špetka - kmín1špetka - sůl1špetka - pepřpříprava - 60vaření - .