Go Back
+ servings

Krémová pomazánka z bílých fazolí

Vytisknout recept
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 10 minutes
Celkový čas 20 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 300 g uvařených bílých máslových nebo Cannellini fazolí nebo 1 plechovka
  • 100 g sýru feta
  • 1 větší bílá cibule
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • cca 50 ml olivového oleje extra virgin
  • šťáva z půlky citronu
  • kůra z jednoho citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hrst lískových ořechů a čerstvá řeřicha na zdobení

Instrukce

  • Cibulku si nakrájíme na tenká kolečka, která ještě překrojíme, a opečeme dozlatova na olivovém oleji (můžeme přidat i trochu másla). Na závěr cibulku lehce osolíme a promícháme.
  • Většinu opečené cibulky (trochu si necháme na zdobení) společně se všemi dalšími ingrediencemi vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne krásná jemná konzistence. Pokud bude pomazánka hodně hustá, přidejte klidně trochu vody. Bude se vám tak lépe mixovat, ale zas pozor, ať zachováte pomazánkovou konzistenci. Směs ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
  • Na závěr si na suché pánvi lehce opečeme lískové ořechy. Pomazánku zdobíme oříšky, rozdrobeným sýrem feta, čerstvou řeřichou, bazalkou a opečenou cibulkou. Podáváme s pečivem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou.