300guvařených bílých máslových nebo Cannellini fazolínebo 1 plechovka
100gsýru feta
1větší bílá cibule
velká hrst čerstvé bazalky
cca 50 ml olivového oleje extra virgin
šťáva z půlky citronu
kůra z jednoho citronu
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst lískových ořechů a čerstvá řeřicha na zdobení
Instrukce
Cibulku si nakrájíme na tenká kolečka, která ještě překrojíme, a opečeme dozlatova na olivovém oleji (můžeme přidat i trochu másla). Na závěr cibulku lehce osolíme a promícháme.
Většinu opečené cibulky (trochu si necháme na zdobení) společně se všemi dalšími ingrediencemi vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne krásná jemná konzistence. Pokud bude pomazánka hodně hustá, přidejte klidně trochu vody. Bude se vám tak lépe mixovat, ale zas pozor, ať zachováte pomazánkovou konzistenci. Směs ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
Na závěr si na suché pánvi lehce opečeme lískové ořechy. Pomazánku zdobíme oříšky, rozdrobeným sýrem feta, čerstvou řeřichou, bazalkou a opečenou cibulkou. Podáváme s pečivem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou.