Hledáte snadný, finančně nenáročný a přitom lahodný recept na rychlovku k obědu nebo k teplé večeři? Vyzkoušejte tak trochu jinou cibulačku, než jste zvyklé vařit. Je krémová, voňavá a šmrncovní, stejně jako francouzská kuchyně, odkud polévka pochází.
Jak na její přípravu?
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na malé kousky. Čím menší, tím dříve budou uvařené a polévka se může o to rychleji podávat.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky.
- V kastrolu rozehřejte kokosový olej a na něm restujte cibuli, dokud nezíská lehce karamelovou barvu (asi 10 minut). Poté přidejte brambory, krátce prohoďte s cibulí a zalijte vývarem. Na mírném plameni vařte, dokud nejsou brambory měkké.
- Ponorným tyčovým mixérem zeleninu rozmixujte do hladkého krému. Osolte, opepřete a zalijte vínem. Provařte ještě 5 minut, aby se chutě a vůně propojily.
Jako vložku do krému si vytvořte zastřené vejce.
-
Každé vajíčko zvlášť rozklepněte do misky naplněné octem. Ocet vajíčku propůjčí nepropustný kabátek a nedovolí mu ve vroucí vodě se roztéci.
- Na plotýnku postavte kastrůlek s vodou a přiveďte k varu. Až začne vřít, lžící opatrně utvořte vír a vlijte do jeho středu vajíčko namočené v octě.
- Když se voda opět rozvaří, stáhněte kastrůlek z plotýnky a nechte zhruba 2 minuty v horké vodě "dojít".
Do hlubokého talíře nalijte krémovou cibulačku, vložte zastřené vejce a dozdobte trochou čerstvé řeřichy.
Dobrou chuť.
450 g - Cibule500g - Brambory (středně velké)1l - Zeleninový vývar1špetka - Muškátový oříšek2lžička - Sůl1špetka - Pepř1špetka - Cayenský pepř4ks - Vajíčka1hrst - Řeřicha1dcl - Bílé víno3lžíce - Kokosový olej (rozehřátý)příprava - 15vaření - 25