V hrnci si rozpalte 1 lžíci olivového oleje, poté přidejte nakrájenou cibuli, brambory a oloupaný česnek a opékejte 2–3 minuty na středním plameni. Následně do hrnce přidejte vývar, mléko, sůl a pepř a vše nechte vařit 8–10 minut na středním plameni do změknutí brambor.
Mezitím si připravte zastřená vejce. Do menšího hrnce nalijte vodu do výšky 4 cm (půjde o cca 500 ml vody) a přidejte 1 lžíci vinného octa a špetku soli. Nyní zapněte střední stupeň ohřevu a vodu přiveďte k mírnému varu (je důležité, aby voda nevřela – měla by se nacházet pouze na pokraji varu). Následně si vezměte naběračku a několikrát s ní horkou vodu promíchejte, abyste vytvořili vír. Poté naběračku odložte a do víru vyklepněte 1 vejce – bílek se ihned začne srážet a začne obalovat žloutek. Následující 2–3 minuty udržujte mírný var a mezitím si nachystejte větší nádobu se studenou vodou. Po uvedené době vyjměte vejce naběračkou a přemístěte ho do nachystané nádoby. Stejným způsobem pak postupně připravte i další 3 zastřená vejce – pokaždé nejdříve promíchejte vodu, do víru vyklepněte vejce, udržujte ho 2–3 minuty v mírném varu a poté ho dejte do nádoby s vodou k ostatním vejcím.
Až se dovaří zeleninová směs v hrnci, rozmixujte celý obsah hrnce dohladka ponorným mixérem, do výsledné směsi přidejte sójovou smetanu a 1 lžičku čerstvého tymiánu a vše znovu promixujte.
Nakonec si připravte krutony: na vysokém plameni si rozpalte pánev, přidejte nakrájený chléb a za stálého míchání ho opékejte 2–3 minuty dokřupava.
Nyní polévku v hrnci ještě krátce prohřejte a poté ji rozdělte do 4 talířů. Do každé porce přidejte 1 zastřené vejce, žitné krutony a 1 snítku tymiánu a podávejte.
Nutriční informace na 1 porci: 372 kcal | 15 g bílkovin | 49 g sacharidů | 13 g tuků1lžíce - olivového oleje50g - bílé cibule (nakrájené najemno500g - syrových brambor varného typu A (oloupaných a nakrájených na kostky o velikosti 1 cm)8ks - stroužků česneku (oloupaných)500ml - zeleninového vývaru 300ml - polotučného mléka 500ml - voda4ks - vejce (velikost S)1lžíce - bílého vinného octa50ml - sójové smetany1lžička - čerstvého tymiánu120g - žitného chleba (nakrájeného na kostky o velikosti 1 cm)4ks - snítky čerstvého tymiánu na ozdobu1špetka - sůl1špetka - pepřpříprava - 10vaření - 21