Na vál nasypeme špaldovou mouku, cukr, prášek do pečiva. Máslo či heru nakrájíme na slabé proužy a dáme kolem mouky. Uděláme důlek, do něj vyklepneme celé vajíčko a dáme pár lžic mléka. Pak rukama zpracujeme v pevné těsto, necháme chvíli odpočinout.
Pekáček vymažeme máslem či herou, nevysypáváme moukou. Těsto pak buď vyválíme, nebo po kouscích dáme na dno pekáčku a rukama "rozťapkáme" po celé ploše.
Na těsto dáme tvaroh smíchaný s vanilkovými cukry, citronovou kůrou a jedním vajíčkem. Na tvaroh navrstvíme ovoce. Já použila mražený rybíz ze zahrádky.
A nakonec dáme drobenku vytvořenou z pár lžic hrubé mouky, třtinového cukru, skořice a kousku Hery či másla.
Pečeme v troubě na 175 °C cca 35 minut.
Díky špaldové mouce koláč nakonec vypadal barevně velmi zajímavě, lépe, než z klasické bílé.
300g - špaldová hladká mouka Pernerka80g - třtinový cukr1ks - vejce80g - máslo či Heru1/2ks - prášek do pečiva5lžíce - mléko2ks - tvaroh 250g1ks - vejce2ks - vanilkový cukr1ks - citronová kůra400g - ovoce dle toho, co je zrovna domaks - Hera či máslo, hrubá mouka, cukr, skořice na drobenkupříprava - 15vaření - 35