Go Back
+ osob

Koláč 2 v 1

Vytisknout recept
Základní těsto na koláč, který můžeme pak jen obměňovat dle toho, co máme rádi, či co zrovna se v domácnosti nachází.
Kuchyně Česká
Čas přípravy 35 minutes
Čas vaření 35 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Porce 10 osob
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

Těsto:

  • 400-450 g hladké špaldové mouky
  • 200 g změklého tuku máslo, Hera, Zlatá Haná
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 1 kypřící prášek
  • mléko cca 1,5 dcl

1. náplň:

  • domácí džem
  • sekané ořechy či mandle

2. náplň:

  • 250 g tvarohu
  • lžíce medu na oslazení
  • ovoce dle sezony

drobenka:

  • 5 dkg másla či podobného tuku
  • 5 dkg třtinového cukru
  • 5 dkg hrubé mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • kousek másla na vymazání hlubšího pekáče

Instrukce

Příprava těsta:

  • do mísy dáme všechny sypké suroviny, promícháme..
  • nakrájíme na proužky změklý tuk, vyklepneme vajíčko a žloutek a nalijeme trošku mléka.
  • Rukou propracujeme v těsto podobné strukturou lineckému.
  • Pak záleží na nás, pokud chceme udělat i koláč s mřížkami, část těsta, cca 1/4 dáme stranou.
  • Těsto prsty vmačkáme po kouskách rovnoměrně na tukem vymazaný plech.
  • Dáme námi zvolené náplně.
  • Pečeme cca 30-40 min při 175°C.