Vytisknout recept
Základní těsto na koláč, který můžeme pak jen obměňovat dle toho, co máme rádi, či co zrovna se v domácnosti nachází.
Čas přípravy 35 minutes min
Čas vaření 35 minutes min
Celkový čas 1 hour hod. 10 minutes min
Porce 10 osob
Uvařila Jaroslava Korpášová
Těsto:
- 400-450 g hladké špaldové mouky
- 200 g změklého tuku máslo, Hera, Zlatá Haná
- 100 g třtinového cukru
- 1 celé vejce a 1 žloutek
- 1 kypřící prášek
- mléko cca 1,5 dcl
1. náplň:
- domácí džem
- sekané ořechy či mandle
2. náplň:
- 250 g tvarohu
- lžíce medu na oslazení
- ovoce dle sezony
drobenka:
- 5 dkg másla či podobného tuku
- 5 dkg třtinového cukru
- 5 dkg hrubé mouky
- 1 lžička mleté skořice
- kousek másla na vymazání hlubšího pekáče
Příprava těsta:
do mísy dáme všechny sypké suroviny, promícháme..
nakrájíme na proužky změklý tuk, vyklepneme vajíčko a žloutek a nalijeme trošku mléka.
Rukou propracujeme v těsto podobné strukturou lineckému.
Pak záleží na nás, pokud chceme udělat i koláč s mřížkami, část těsta, cca 1/4 dáme stranou.
Těsto prsty vmačkáme po kouskách rovnoměrně na tukem vymazaný plech.
Dáme námi zvolené náplně.
Pečeme cca 30-40 min při 175°C.