Go Back
+ servings

Kočičí tanec

Vytisknout recept
Šunku doporučuji volit dušenou s vysokým podílem masa, ideálně 95 % či více.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 200 g ječných krup střední velikosti
  • 200 g loupané červené čočky
  • 1 středně velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g vysokoprocentní dušené šunky
  • 1 vrchovatá lžička majoránky
  • 1 vrchovatá lžíce sádla/ghíčka
  • sůl dle chuti

Instrukce

  • Kroupy několikrát propláchněte a dejte v dostatečném množství vody vařit. Totéž udělejte i s červenou čočkou. U obojího volte čas dle návodu na obalu, řádově se kroupy většinou vaří okolo 20 minut a čočka okolo 10 minut. Případně, pokud si chcete vaření pohlídat a ušetřit hrnec, můžete dát nejdříve vařit kroupy, a poté k nim přidat čočku tak, aby bylo oboje dovařeno společně. Oboje určitě řádně osolte již při vaření, sůl tak bude lépe vstřebatelná.
  • Než se uvaří čočka a kroupy, připravte si ostatní suroviny. Cibuli nakrájejte najemno, stejně tak udělejte malé kostičky či nudličky i ze šunky. Česnek prolisujte či nasekejte nadrobno.
  • V pánvi rozpalte sádlo či ghíčko a začněte na něm opékat cibuli a šunku. Až bude oboje mít zlatavou barvu, přidejte ještě česnek, krátce promíchejte a odstavte. Přidejte zcezenou čočku a kroupy, promíchejte, a dolaďte solí a majoránkou. V případě chuti můžete přidat ještě další česnek.
  • Nezapomeňte při podávání zasypat čerstvými bylinkami, které jsou symbolem jara a Velikonoc.