Jedlé kaštany jsou známou pochoutkou. Obvykle se tepelně upravují krátkým opečením na horké plotně, nebo na speciální pánvi přímo nad ohněm. Mohou se však i rozemlít a pak vzniká mouka vhodná k přípravě pečených zákusků. V jižním Tyrolsku na farmách Roter Hahn se z jedlých kaštanů s oblibou připravují kaštanové Krapfen. Zkuste tento recept z šenku Villscheiderhof u Brixenu i vy!
Kategorie Dezert
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 30 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 45 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila Jihotyrolská Kuchařka
Ingredience
Na těsto budeme potřebovat:
1kgpšeničné mouky
50gkvasnic
20gsoli
200gcukru
100gmásla
6žloutků
2vanilkové cukry
kůru z jednoho citronu
zhruba 500 ml mléka
1dlrumu
Na náplň budete potřebovat:
300goloupaných pečených kaštanů
300mlmléka
100mlsmetany
80gcukru
1špetka soli
2polévkové lžíce rumu
Instrukce
Na těsto budeme potřebovat 1 kg pšeničné mouky, 50 g kvasnic, 20 g soli, 200 g cukru, 100 g másla, 6 žloutků, 2 vanilkové cukry, kůru z jednoho citronu, zhruba 500 ml mléka a 1 dl rumu. Připravte si dobře propracované kynuté těsto, které bude středně tuhé.
Na náplň budete potřebovat 300 g oloupaných pečených kaštanů, 300 ml mléka, 100 ml smetany, 80 g cukru, 1 špetka soli a 2 polévkové lžíce rumu. Kaštany nejprve vařte společně s mlékem, smetanou, cukrem a trochou soli asi 30 minut. Poté vše pasírujte, ochuťte rumem a pokud bude zapotřebí, přilijte ještě mléko nebo smetanu.
Z připraveného těsta uválejte 1 cm tlusté pláty, ze kterých pomocí tvořítka nebo skleničky připravíte kruhy, na které naneste kaštanovou náplň. Takto připravené kruhy s náplní složte do tvarů půlměsíce a pevně stlačte okraje. Nechte ještě 20 minut odpočinout a poté smažte na pánvi na rozpáleném tuku. Hotové Krapfen zlehka pocukrujte a můžete servírovat.