Kapusta je velmi zdravá košťálová zelenina, která je však neprávem dosti opomíjená. Na nesprávně upravenou kapustu ve školních jídelnách mnozí nezapomněli dodnes, přestože „brukev“ může chutnat opravdu skvěle a má vynikají vlastnosti. Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K a také mnoho vlákniny a minerálů. Pomáhá například snižovat cholesterol a má příznivé účinky na žaludek, játra a trávení. Navíc se snadno zpracovává a dá se připravit na mnoho způsobů. Můžete ji vařit, smažit, dusit, zapékat nebo pařit, mějte ale na paměti, že syrová se nejí. Sluší jí i salátová úprava, do které jsme se pustili my. Zkuste ji s jogurtem, ořechy a rozinkami, budete překvapení, jak dobré to je!
Postup:
- Propláchnuté kapustičky rozeberte na listy, nebo je pokrájejte na plátky. Prolijte je ještě jednou, tentokrát vroucí vodou.
- Promíchejte citronovou šťávu s jogurtem, osolte ji a opepřete.
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky, smíchejte v míse s kapustičkami a přidejte ořechy a rozinky.
- Vše promíchejte s jogurtovou směsí.
TIP! Hledáte rozinky s označením BIO? Zkuste ty od společnosti Bonitas, vřele je doporučujeme.
500g - růžičkové kapustičky1ks - červená cibule 3hrst - rozinky 1hrst - vlašské ořechy 1hrst - lískové ořechy 200g - bílý jogurt1/2ks - citronová šťáva z 1/2 citronu1špetka - sůl1špetka - čerstvě mletý pepřpříprava - 30vaření - 0