Mlsné kočičí jazýčky inspirovaly nejprve výrobce krmiva Sheba k vytvoření prémiového krmiva. Podobný gurmánský zážitek jako mají kočky ze svých kapsiček si však můžete dopřát i vy. Pavel Berky vytvořil několik receptů ze stejně kvalitních ingrediencí. Jedním z nich jsou kachní prsa.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 30 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 4
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
Kachní prso:
2kachní prsa
čerstvý tymián
čerstvý rozmarýn
2stroužky česneku
sůl
pepř
Pyré z mrkve:
400gmrkve
1pomeranč
1citron
100gmásla
sůl
pepř
Glazovaná mrkev:
300gmrkve
50gmásla
1PL medu
50mlvinného octa
čerstvý rozmarýn
sůl
pepř
Instrukce
Oříškové máslo:
Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ohřívat. Když začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a začněte pěnu sbírat. Počkejte až získá hnědou barvu a začne vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo, poté máslo přeceďte přes cedník a jemné plátýnko do nádoby a nechte stranou.
Pyré z mrkve:
Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy.
Do hrnce s vodou nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a 1 citronu. Přidejte sůl a nakrájenou mrkev. Zamíchejte a vařte až do úplného změknutí mrkve.
Uvařenou mrkev zceďte a dejte do mixéru. Osolte, opepřete a pokud chcete mít pyré svěžejší, tak zakápněte šťávou z citronu a / nebo pomeranče. Přidejte zhruba ⅓ oříškového másla a začněte mixovat. Po chvilce přidejte druhou třetinu másla a mixujte dál. Nakonec přilijte zbytek másla a rozmixujte na hladké pyré. Můžete dát klidně i dle chuti másla méně.
Pyré můžete pro větší jemnost propasírovat přes cedník do menší mísy, poté zakryjte potravinovou fólií a nechte až do servírování v troubě při 40 °C odpočívat.
Kachní prso:
Kachní prsa očistěte od blan. Kůži nařežte a z každé strany pořádně osolte.
Prsa dejte na suchou studenou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pokud by se vám zdálo, že je v pánvi moc tuku, můžete odlévat. Pečte až do zlatavé barvy kůže, poté maso obraťte.
Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve.
Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.
Glazovaná mrkev:
Mrkev oloupejte a podélně překrojte.
Do pánve dejte máslo a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mrkev a na mírném ohni ji opékejte doměkka.
Přidejte ocet, med a rozmarýn, promíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat. Nakonec mrkev osolte a opepřete.
Notes
Vyzkoušejte také skvělé rybí pochoutky nebo burger.Zdroj a foto: Sheba, Pavel Berky