1
Na středním ohni rozehřejte velkou litinovou pánev či kastrol, vložte do něj kůží dolů kachní prsa z obou stran osolená a opepřená a nechte je pustit tuk a zezlátnout, trvá to asi 15 minut, po 5 minutách opékání pánev přiklopte. Potom slijte přebytečný tuk (nechte ho v pánvi asi 2–3 lžíce, zbytek dejte do skleničky a schovejte na jindy), kachní prsa obraťte a opékejte ještě 1,5–2 minuty z druhé strany (čím vyšší maso, tím déle). Kachní prsa vyjměte z pánve, zabalte do alobalu a pak do utěrky a odložte.
2
Do kastrolu či pánve vložte cibuli, česnek a kmín, za občasného míchání opékejte 8–10 minut. Pomalu vlijte víno, cidre a jablečný ocet. Na silném ohni přiveďte k varu a nechte odpařit alkohol (asi 5 minut), potom zmírněte oheň a do směsi přidejte chilli papričku, bobkové listy a tymián. Vsypte jablko, osolte a opepřete. Vařte 15 minut, pak vsypte hroznové víno zbavené stopek a vařte dalších 15 minut. Poté vmíchejte máslo na zjemnění.
3
Mezitím kachní prsa nakrájejte na větší kusy a ke konci vaření je včetně veškeré šťávy, kterou pustila, přidejte kůží nahoru do tekutiny, aby se opět prohřála (čím méně se vám zdají propečená, tím dříve je vraťte do pánve).
4
Podávejte ozdobené tymiánem a čerstvými hrozny nebo doplněné dalšími obranými bobulemi. Zapíjejte nejlépe burčákem či cidrem a doplňte pečivem.
2ks - kachní prsa 2 velká (po cca 220 g) nebo 3 menší, s kůží, kůže naříznutá ostrým nožem rovnoběžnými zářezyks - vločková sůl1ks - cibule malá, nakrájená nahrubo1ks - česnek 1 stroužek v celku, podrcený naplocho nožem1lžička - kmín celý250ml - víno bílé suché250ml - cider cidre (nemusí být úplně suchý) nebo burčák6lžíce - jablečný ocet 1ks - chilli paprička jalapeño nebo jiná mríně pálivá chilli paprička, na kolečka (zbavená semínek, chcete-li)2ks - bobkový listks - tymián + na ozdobení 3 snítky1ks - jablka malé, zbavené jádřince a nakrájené na plátky150g - hroznové víno bez jadérek, nejlépe růžové + na ozdobení1lžíce - máslopříprava - 20vaření - 60