Nejprve si upečeme piškot. Vejce oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Do mísy dáme cukr, žloutky a chvíli třeme, následně přidáme olej, mléko a vodu. Zamícháme a po lžících střídavě přidáváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Vše z lehka promícháme a následně "vlijeme" na připravený máslem vymazaný a moukou vysypaný pekáček či vyšší plech.
Dáme péci. Upečení zkontrolujeme špejlí.
Než se udělá piškot a také, než nám trošku vychladne, zatím si uděláme jablečnou náplň.
Jablíčka zbavíme slupky a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do hlubšího kastrolu. Přidáme celou skořici, hřebíček, cukr a zalijeme vodou, jako kdybychom chtěly vařit kompot. Přivedeme k varu, když jsou jablíčka takřka měkká, přidáme do "kompotu" v trošce vody rozmíchané vanilkové pudinky a honem mícháme. Necháme projít varem a je hotovo.
Uvařenou jablečnou směs pak nandáme na hotový piškot a necháme schladnout. Ideálně do druhého dne. Servírovat můžeme s kopečkem šlehačky, ale není to nutné.
Někdy doma děláme tuto jablečnou směs a prokládáme jí dlouhými kupovanými piškoty, skládáme do dortové formy a je to též dobrota.5ks - vejce6-7lžíce - mouka polohrubá5lžíce - cukr krupice5lžíce - voda, mléko5lžíce - olej1/2ks - kypřící prášek 1/2 sáčku750-1000g - jablka2 1/2ks - vanilkový pudink v prášku1-2ks - skořice celá, hřebíčekks - cukr dle chutiks - máslo a hrubá mouka na vysypání pekáčku3/4l - vodapříprava - 20vaření - 40