Druhá květnová neděle v roce patří všem maminkám. A není to důvod k oslavám právě malý. Ať už máte v rodině SVÁTEK MATEK zavedený či nikoli, je dobré si připomenout význam mateřství. Jeho kořeny můžeme vidět už ve starověkém Řecku, kde probíhal jako svátek jara, plodnosti a matek s uctíváním pohanské bohyně Rhey. V Římě byl podobný svátek nazývaný Matronalia zasvěcen bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a budoucích maminek. V Československu se začal slavit svátek matek v roce 1923. O jeho zavedení se zasloužila dcera prezidenta T.G.Masaryka, Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami MDŽ, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně.
Být matkou je věcí krásnou. Mnohdy ne ale zcela automatickou. Naši nejbližší si uvědomují, jak moc času a práce této roli matky každá z nás věnujeme, obzvláště v době, kdy je třeba skloubit domácnost, čas na děti s prací, a proto nám chtějí udělat radost. Každá maminka ocení chvilku pro sebe, kdy si může v klidu oddechnout od plného pracovního nasazení nebo od celodenní péče o děti. Radost ji udělá kytička, procházka nebo něco dobrého na zub.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 4osoby
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
500ghladké mouky
21gčerstvého droždí
200mlČerstvého mléka z Valašska
150gBílého jogurtu z Valašská
1necelá lžička soli
0,5lžičky jedlé sody
olej nebo sádlo na smažení
1Kysaná smetana z Valašska
rukola
parmezán
Instrukce
V misce připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce mouky a necháme ho na teplém místě 15–20 minut kynout přikrytý utěrkou.
Ve větší míse smícháme mouku se sodou a solí, přidáme kvásek, zbytek mléka a jogurt.
Vymísíme hladké těsto, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 30–45 minut vykynout.
Poté ukrajujeme po menších kusech, vyválíme a smažíme na oleji zhruba 1–2 min z každé strany.
Hotové langoše potřeme zakysanou smetanou, posypeme rukolou a parmezánem.