Kynutá, třená, piškotová, kakaová, mramorová, hrníčková, šlehačková, tvarohová, pudinková, olejová, maminčina, babiččina, domácí... Osvědčených receptů na bábovku, která představuje jeden z našich nejoblíbenějších doma připravovaných dezertů, existuje celá řada. Předáváme si je z generace na generaci, sbíráme je po návštěvách a myslíme si, že „ta naše“ je stejně ta nej. My jsme upekli bábovku z jablek
a tvarohu, protože tahle kombinace je dle nás na podzim jako dělaná, zvlášť když je servírovaná se zakysanou smetanou a teplým kakaem.
Postup:
- Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte ji.
- Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosetou mouku
a prášek do pečiva.
- Dále přidejte tuzemák, mléko a tvaroh.
- Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně
s jablky ke směsi.
- Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou
a pečte cca 45 minut na 170 °C.
- Podávejte se zakysanou smetanou.
TIP! Vyzkoušejte plnotučný Hlavnický tvaroh z farmy ze Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Je vítězem soutěže Regionální potravina 2019 v Moravskoslezském kraji a chutná skvěle.300g - polohrubá mouka250g - plnotučný tvaroh250g - cukr krupice200g - máslo4ks - vejce4ks - velká kyselejší jablka 1ks - prášek do pečiva 100ml - mléko1ks - vanilkový cukr 2lžíce - tuzemák1špetka - sůl 2lžíce - zakysaná smetana k podávánípříprava - 45vaření - 45