Jako první si připravíme jablečná povidla. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle do hlubšího kastrolu. Přidáme mletou skořici, cukr dle sladkosti jablek a citronovou kůru. Dusíme do změknutí jablek, případně, pokud jsou hodně šťavnatá, tak přebytečnou šťávu postupně odebíráme, povidla by měla být hustší.
Ideálně si je udělat den předem, nechat vychladnout při pokojové teplotě.
Mouky nasypeme do mísy, přidáme citronovou kůru, sůl, vanilkový cukr a vše promícháme.
Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme droždí a přidáme polovinu vlahého mléka.
V důlku droždí zamícháme na řídkou kašičku, ze které necháme pod utěrkou vzejít kvásek.
Poté do mísy přidáme rum, vlažné máslo se zbylým mlékem a vše vymícháme dohladka.
Opět zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme krátce přes půl hodinky odpočinout, kynout, kdy v polovině času ještě jednou těsto prohněteme.
Mezitím si připravíme drobenku.
Plech pomažeme rozpuštěným máslem.
Vykynuté těsto pomocí válečku rozválíme na velikost plechu a přeneseme jej.
Okraje těsta pomažeme rozpuštěným máslem.
Přendáme a rozdělíme na koláč jablečnou náplň.
Hojně zasypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů do zezlátnutí okrajů koláče a drobenky.