Díky jablíčku nejsou tyhle lívance suché a zároveň si vystačíte s menším množstvím mouky než u běžných receptů. Můžete je podávat s jinými oříšky – dobré budou třeba čerstvě vyloupané lískové. Nebo je příště zkuste dát namleté přímo do těsta.
1
Do mísy najemno nastrouhejte oloupané jablíčko. Přidejte mléko, cukr, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo a metlou promíchejte. Ke směsi do mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, skořici a špetku soli a umíchejte hladké těsto.
2
Na středním ohni rozpalte lívanečník nebo pánev a na troše másla postupně opékejte lívance 2–3 minuty z jedné strany, pak otočte a dopečte další 2 minuty z druhé strany dozlatova.
3
Podávejte posypané nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a přelité javorovým sirupem.
ks - jablka 1 ks středně velkéks - mléko 240 ml plnotučnéks - třtinový cukr 3 PLks - vanilkový extrakt 1 ČLks - máslo 1 PL rozpuštěné + další na opékáníks - mouka pšeničná hladká 120 gks - kypřicí prášek do pečiva 1 ČLks - skořice 1 ČL mletáks - sůl 1 špetkaks - K PODÁVÁNÍks - vlašské ořechy 1 hrst nasekané nahruboks - javorový sirup podle chutipříprava - 10vaření - 30