Polévkám jsem dřív příliš neholdovala a to zejména proto, že jsem je neuměla uvařit. Ale všechno je jenom o tom "poprvé". A když jsem za sebou měla svou první polévku, začalo mě bavit zkoušení a objevování dalších. Tato pórkovo-bramborová polévka má být typicky irská. Nemůžu to posoudit, v Irsku jsem nikdy nebyla. Pokud máte s irskou kuchyní zkušenosti, budu ráda, když mi řeknete svůj názor :-)
1) Zeleninu nakrájíme na menší kousky. Z řapíkatého celeru budou stačit 4 stonky.
2) V hrnci rozpustíme asi lžíci másla se stejným množstvím oleje, osolíme a zhruba 3 minuty smažíme cibuli a celer.
3) Přidáme pórek, nastrouhaný česnek, pepř podle chuti a restujeme dalších 5 minut. Poté přidáme brambory a vše pořádně promícháme.
4) Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor.
5) Polévku rozmixujeme a přidáme smetanu a podmáslí.
6) Podáváme s opečeným chlebem, pro efekt můžeme zakápnout lžičkou smetany.
1ks - pórek4-5ks - brambory1ks - cibule1ks - řapíkatý celer1stroužek - česnek1l - zeleninový vývarks - sůlks - pepřks - olej a máslo na smažení50ml - smetana na vaření50ml - podmáslípříprava - 20vaření - 40