Ideálně večer před samotným vařením si namočíme do studené vody hrstkovou směs (směs luštěnin). Ráno pak vodu slijeme, luštěniny propláchneme a dáme do vyššího hrnce.
Zalijeme vodou, přidáme polévkové koření, rozmačkaný česnek, majoránku, pepř a špetku soli a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme, dokud hlavně fazolky ve směsi nezačínají měknout. Poté přidáme polévkovou zeleninu a na malé kostičky pokrájené brambory a vaříme do změknutí surovin.
Vedle na pánvičce si udělám z jedné lžíce hladké špaldové mouky a kousku čerstvého másla řidší jíšku, kterou přidáme do polévky. Ještě chvilinku provaříme a je hotovo. Na závěr přidáme do polévky čerstvé sekané bylinky, já dala pažitku. Dobrou chuť.300g - hrstková směs300g - polévková zelenina dle zvyklostí3ks - brambory střední4stroužek - česnekks - máslo a hladká mouka na jíšku1lžíce - polévkové koření sypké (Podravka)ks - sůl, mletý pepř, majoránka - dle chutipříprava - 10vaření - 60-80